Sjömansbiff ala Elaka & Feta Kocken

Nu så står maten o sjuder långsamt på spisen.

I kväll blir det sjömansbiff och följande kan då vara bra o ha.


Potatis
Ett gäng gul lök eller ännu hellre vilket inte ICA hade sticklök
Nöttkött. Innerlår är utmärkt o skiva upp, annars funkar det bra med lövbiff oxå. Dock var köttdisken på den lokala ica disken inge bra i dag utan fick nöja mig med färdigskivade "sjömansbiffar" från rulle.
Buljong. En bra kock gör ju sin egen själv. men pga platsbrist i mitt lilla kök så får jag nöja mig med färdig köttbuljong.
Någon mörk öl. Körde på en porter denna gången. Den uppmärksamma läsaren kanske ser att det står tre flaskor på bänken.. 2 av dom är till kocken medans han lagar mat.
Salt, vit & svarpeppar, timjan, lagerblad
Mjöl
Riktigt SMÖR

Skiva löken och stek upp den i massa smör, lite salt o peppar.
Lägg sedan upp löken på ett fat.
Banka ut köttet innan du kryddar och vänder det i mjöl, bryn sedan i stekpannan.

Släng sedan över köttet i en stekgryta med lite buljongvatten o lagerblad. Låt det puttra där medans du skivar upp potatisen i tjocka skivor
.

Plocka upp köttet ur stekgrytan och lägg ett lager med potatis o stekskyn längst ner i grytan. Sen varvar du ner kött, lök o potatis. Glöm inte att ha potatis längst ner och längst upp bara.


Sedan fyller man bara på med Porter ölen och bulljong tills man täckt allt.
Salta o peppra lite extra. På med lite timjan o låt det sedan sjuda i ca 1 timme. OBS sjuda inte koka för då är potatisen helt sönderkokt sen.



Är man allergisk mot för mjuk potatis så kan man alltid göra två satser.. en med kött o lök och en med potatis o lök. Givetsvis ska det vara bärs, buljong o samma krydda men men kokar inte potatisen lika länge sen bara ;)
Innan servering så strör man över massa persilja sen är det bara att hugga in.

Dryckes tips. Mjölk för dom små o en Old Gold till mannen.

Sjömansbiff är ju jävligt smidigt o göra då allt är i samma kastrull o du har faktiskt en hel timme att bara sitta o slöa medans du väntar på maten. Duka, lite sallad o diska upp det man använt går ju fort. Kanske inte idelt att göra när man kommer hem från jobbet och är vrålhungrig men enligt min sambo så har jag svininfluensa och varit hemma hela dagen så hade all tid i världen i dag. Sen kommer inte grabben hem förrens efter klockan 6 då han hängde med någon brud till stallet efter skolan.

Saknar man samtalsämne vid matbordet sen så kan man ju förklara varför för dom obildade idioterna man äter med att sjömänen ville spara på färskvattnet o därför hade öl i grytan i stället. Ja öl eller svagdricka eller va som fanns. Om det är sant vet jag inte men det låter logiskt och så länge ingen kan motbevisa dig så har du ju rätt.

Middagstips inför morgondagen tas gärna emot.

PS: Grönsaksterroristen får nöja sig med rester i från gårdagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0