Pastagratäng med Pecorinosås a la Elaka & Feta Kocken
Idag har jag lekt Gordon Ramsey. Satt i soffan och därifrån i skrikande ton förklarade steg för steg för tanten (som inte började gråta en enda gång) hur hon skulle laga maten. Detta gjorde hon utmärkt och maten blev jätte god. Hoppet är inte helt ute att jag någon dag ska komma hem från jobbet till en lagad GOD middag. Nu är ju en pastagratäng jätte enkel att göra visserligen.
Du behöver:
Pasta
Pecorinosås (finns färdigt på burk)
Brocoli
Riven valfriost
Ett gäng tomater
Mozzerela ost.
Grädde
Organo, salt och svartpeppar.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Dom fem sista minuterna kan du slänga ner brocoolin i pastan o låta koka lite.
Häll av vattnet när pastan är färdig, salta och peppra, på med grädde och rör ner Pecorinosåsen. Häll sedan över allt i en ungsäker form. Stör över osten, lägg sedan på tomat och mozzeralaosten. Skicka in skiten i ugnen i ca 10-15 min på 225 grader.
Färdigt att servera.
Grolsch 3.5:a blev det till maten för att skölja ner med.
Pastagratäng kan man ju göra lite hur som helst. Släng ner lite olika ostar och såser, Variera med va du tycker om. Testa er fram helt enkelt. Så blir ni säkert lika duktiga i köket som min kärring.
Kan man äta myror?
Funderar på att köpa hem en kanin. Som grabben o hans kompisar kan leka med och när den är tillräkligt stor så lagar jag kaningryta på den.
Visst ser det gott ut ..
Eller varför inte marsvin
Men jag ska kolla upp lagar o regler först. Kanin får man ju äta och föda upp för syftet. Det är väl bara slakten som måste gå till på rätt sätt. Osäker på hur det är med Marsvin. Nu behöver inte ni djurrättsaktivster gå i taket. Jag lovar o klappa djuren varje dag och ge dom mycket mat och kärlek.
Bloggen skulle ju handla om mat.
Censur lagar. Tyskland är ett av dom europiska länder med hårdast censurlagar och då pratar vi inte bara politsk censur. Här pratar vi så pass hårda lagar så dom försöker till och med förbjuda produktion av våldsamt material. Det skulle innebära att flertalet spelutvecklare i landet skulle behöva fly om nu lagen blir verklighet. Många spel får aldrig ens släppas in i landet. Som tur är för hardcore gamers i tyskland så finns ju internet så man kan få tag i sina spel i alla fall. Men det läskigaste är att det normala tyska folket detta är ok. Våld i film och videospel är väl djävlulen själv. Förmodligen har tyskarna blivit skadad av för lång tid av kommunistisk ockupation.
Dock finns det ju Tyskar som inte håller med. Undersköna Rammstien släppte ju nyss en musikvideo som chockade hela censurvärlden. Det var lite kuk o fitta, lite bröst o en del knull. Va fan. Knulla gör väl alla. Jag gör i alla fall. För o inte tala om all den porr jag tittar på som är bra mycket grövre än Rammsteins lilla video. Men panikmoralen gick i taket.
Här hittar ni i alla fall Rammstein - German Pussy som våran svenska Jonas Åkerlund regiserat.
Elaka & Feta kocken vill förutom mer mat till Svenskar ha mer musikvideor med hårda knull i.
Pizza a la Elaka & Feta Kocken
Du behöver ett styck Pizzabagare vid namn Mohammed, Hassan eller något likande kulturberikande namn. Leta reda på hans telefonnummer och ring och säg va du vill ha. Pizza bagaren kommer svara att det är färdigt om 15 min en kvart. Akta dig för att förolämpa han på något sätt så han inte äcklar sig med din pizza bara.
Hämta maten och hugg in.
Dryck är nog öl bäst. Vin o pizza funkar inte.
Ok.. det var dåligt av mig. Ingen söndagsmiddag på bordet idag. Förlåt. Var och skulle storhandla på Citygross som har stadens bästa köttdisk.. Men råkade stanna till på mediamarkt och köpte med Guitar Hero 5 hem och nu är jag fullt upptagen med att sätta 5 stjärnor på låtar som Done with Everything, Die for Nothing med Children of Bodom. Har helt enkelt inte tid med er nu.
Snabb lyxig tv-middag a la Elaka & Feta Kocken
Kokt potatis
Ryggbiff
Champinjoner
Tomat
Tazatziki som du gör med Vitlök, Gurka och turkisk yogurt, salt.
Börja med Tazatsikin som blir godare ju längre den får stå o dra, Haka gruka i småbitar och lägg på hushållspapper och tryckförsiktigt för att få ut så mycket vätska som möjligt. Pressa ner vitlök och häll på yogurt och lite salt. Blanda runt och låt stå svalt. Helst ska detta göras dagen innan för att det ska smaka så mycket som möjligt om den..Så släng inte resterna utan in i kylen med det.
Ryggbiff steks som vanligt på högvärme i massa smör och bara någon minut på varje sida, Peppra och salta lite. Glöm inte att smöjra in den färdigstekta biten med vitlök och lite smör innan den får stå o vila.
Potatis vet ni väl för helvete hur ni steker? Om inte så får ni fan googla på det. Färskpotatis säsongen är ju tyvärr över annars är det jävligt gott att steka.
Enkel och snabbmåltid som ändå känns bra jävla lyxig.
Servera gärna med några bitar brieost och lite grönsaker. Dryck funkar både rötjut och öl.
Vinn en middag!
En jävla massa besökare på bloggen. Okunniga idioter som inte kan något om matlagning och inte ens bryr sig om att tacka för samhällsinsatsen jag gör här. Lämna en kommentar. Du kanske till o med vinner en middag hemma hos Elaka & Feta kocken. Dock kräver detta att du är vit och icke kommunist.
Städad klädsel är inget krav. Nudister och annat patrask behöver inte göra sig besväret.
Elaka & Feta Kocken reserverar sig med att tävlingen förmodligen är en bluff.
Plankstek a la Elaka & Feta Kocken
Plankstek är väl en gammal 70 tals favorit som man finner på allt i från finare resturanger till värsta bonnhaken.
Gott som fan är det i alla fall.
Du behöver:
Potatis av möjlig sort
Någon form av nötkött. Oxfile är väl lite standard men jag körde på 2 tjocka skivor Ryggbiff.
Grädde.
Smör
Ägg
Grovmalen Svartpeppar, vitpeppar, salt
Körsbärstomater, Paprika, Någon god ost. Körde på Gorgonzola.
Färsk vitlök
Olja
Bea sås
Förbered plankan genom att låta den ligga i blöt ca 10 min. kör den sen torr i ugnen o smörj sen in den i olja.
Skala potatis och medans den kokar så kan du steka till köttet, krydda med svartpeppar och salt.
Kött steks bäst på högvärme och ska bara stekas en gång på varje sida. Stek bara någon minut på varje sida då köttet ändå ska in i ugnen sen och Ryggbiff ska avnjutas blodig. När du stekt färdigt så lägg över biffarna på en tallrik, ta en vitlöksklyfta och dela på mitten och smörj sedan in köttet med den. Lägg på en klick smör och låt sedan köttet vila.
När potatisen kokat färdigt så häller du av vattnet och moser sönder potatisen och dunkar ner en stor klick smör. Krydda med svart, vitpeppar och salt. Knäck ner ett ägg eller två o häll ner grädden i moset. Rör runt ordentligt i moset innan du med en potatispress pressar ner allt i en spritzpåse.
Dela en paprika (se bilden) och fyll den med gorgonzola och lägg över på plankan. Skär ett kryss överst på körsbärstomaterna (för att undvika tomatsprängning i ugnen)
Lägg ut Ryggbiffen och tomtaterna på plankan och spritza ut potatis runt allt och fyll plankan med det.
Sen skickar du in kalaset i ugnen på 225 grader i ca 10 min eller tills moset fått fin färg.
Då det är dagen efter i dag så rekomenderar jag Ramlösa, loka eller annat bubbelvatten till maten. Annars något rötjut som passar bra till blodiga stekar.
Serveras bäst framför tv:n där Manus Betner Tal till nationen förgyller ens tillvaro.
Skulle blivit efterrätt oxå.. men matkoma blandat med bakfylla satte stopp för dom planerna.
Nackdelen med plankstek är ju att det är en tvåmansrätt, ja om man inte äter i omgångar då. Får ju bara plats 2 plankor i ugnen. Men skitsamma. grabben är inte hemma o jag tycker ändå inte om folk.
Kärringen gästbloggar lite...
Fetaost-paj gjorde jag!
Jag glömde givetvis att förgrädda pajskalet och vi hade ingen rosmarin hemma, men det blev hemskt gott iallafall!
Körde en latis och köpte färdig pajdeg, nästa gång bakar jag pajdegen själv tror jag.
Detta fyllnings-receptet använde jag:
- 3 ägg
- 2,5 dl mjölk eller grädde
- 200 gram fetaost
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl svarta oliver, gärna Kalamata-oliver
- 2 tomater
- 1 tsk rosmarin
- svartpeppar
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.
Vispa samman ägg, mjölk/grädde. Finhacka eller mixa hälften av osten och blanda i stanningen. Finhacka lök och pressa vitlöken, blanda i. Slå stanningen i pajskalet, skär resten av fetaosten och tomaterna i bitar och fördela ovanpå stanningen. Strö över rosmarin och krydda med grovmalen svartpeppar. Kärna ur oliverna och lägg ut dem jämnt över ytan.
Grädda i cirka 180 grader i 40-45 minuter. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.
Jag skippade dock oliverna eftersom jag inte gillar oliver jättemycket.
Varm Smörgåstårta a la Elaka & Feta Kocken
Varmsmörgåstårta får duga.
Detta behövs..
Hönökaka
Purjolök
Massa bacon
Färska championer
Creme fraiche
Tomater
Massa ost
Grovmalen svartpeppar
Skiva purjon och fräs upp i en panna med massa RIKTIGT SMÖR, Slica upp baconet och stek upp den
tillsamman med purjo, svamp. Krydda försiktigt med lite grovmalen
svartpeppar. Häll i creme fraichen och rör om.
Dela upp smeten och lägg den mellan två hönökakor, skiva tomater och lägg
överst, täck med ost och skicka in i ugnen på 200 grader i ca tio minuter
eller tills osten har fått fin färg.
Serveras bäst med Sallad annars blir det för enformigt att stoppa tugga efter tugga i munnen. Givetvis kan ni byta ut va ni vill av ovanstånde o stoppa ner var ni själva vill.
Dryckes tips.. Jävligt kall öl.
Rester a la Elaka Kocken
Ta ut gårdagens middag ur kylskåpet och ställ i micron några minuter.
Till detta rekomenderas dryck efter va det är för rester förstårs. Här blev den en BjörneBrygd
Mitt kök blev i dag intaget av min sambo. Hon som aldrig lagar mat fick för sig att hon skulle laga en Feta Ost paj, Köket ser ut som ett bombnedslag nu flera timmer efter att hon varit där o härjat men nu hör jag minsan att det låter som hon diskar där ute.
Pajen blev faktiskt god. Förvårnad över att hon lyckades i köket. Själv är hon överlycklig och skryter massa om sin paj så hon lär säkert logga in här snart för o berätta om den. Jag anser dock inte att paj är mat utan efterrätt. Kan inte äta mig mätt på det så nu sitter jag med resterna från i går.
I morgon lär det inte bli så mycket matlagning heller då vi ska i väg o kolla när Berne ställer ut sina ekplankor mm på konstnatten.
Jag är ingen konstbög inte.. Men när kompisen ställer ut sina tavlor som faktiskt skiljer sig väldigt mycket i från andras tavlor så blir det ju skoj att titta.
Så rekomenderar er att Besöka Gråborg 17:00 - ca 24:00 i morgon eller Lördag mellan 10:00 - 17:00
Lite av Bernes tavlor hittar ni på hans hemsida om ni är nyfikna. http://www.bernestattoo.com/konst.html
Broccoli o falukorvsgratäng a'la Elaka & Feta kocken
Va kallar man detta då? Broccoli o falukorvsgratäng med Pasta?
Detta behövs
Pasta
Falukorv
Zuccini
Ostsås (Lat som jag var i dag, skyller på att jag fortfarande är lite sjuk så blev det keldas färdiga ostsås)
Broccoli (Tydligen kungen bland nyttiga grönsaker och bör ätas varje dag, som att jag bryr mig om sånt)
Grädde
Valfri pasta
Lägg den frysta broccolin i en kastrull med vatten o låt koka upp.. Detta är enbart för att dom ska hinna bli färdigt med resten i ugnen sen. Är det färskofryst broccoli så hoppa över detta.
Skärv korven i tjocka skivor och slica upp Zuccinin i klyftor o släng ner rubbet i en smörjdungsform tillsammans med broccolin.
Häll över ostsås o lite grädde, Peppra och salta och så in i ugnen 225 grader i ca 15 min
Koka pastan medans gratängen står i ugnen. OBS Inge billig kladdig euroshopper pasta bara.
Allt sammans tar ca 20 min att göra beroende på hur snabb du är med kniven.
Grönsaksterroristen petade bort korven och tyckte det var mumsigt (Är hon snäll kan hon få korv i kväll sen). Grabben petade bort allt grönt o tyckte det smakade skit vilket inte var så oväntat.
Kylskåpsrensning
Dom där jävla dagarna innan löning när plånboken ekar tomt och kärringen tar dom sista stålarna för att åka o fika med en kompis på stan så gäller det att rensa ordentligt i kylskåpet för att hitta något ätbärt. Men man brukar kunna åstakomma lite underverk med det där nästan mögliga som ligger längst in i kylskåpet. Bara man har fantasi.
Pasta har man ju alltid hemma. Sån där basvara som aldrig tar slut och med den kan man ju hitta på massa roligt i stället för att bara servera den med ketchup.
Koka upp lite olja en kastrull (funkar med billig rapsolja). Krydda med vad du är sugen på. Min favorit som brukar funka bra för dom andra här hemma är Chilli o vitlök. Pressa ner några vitlöksklyftor och har du Sambel Olek hemma så är det optimalt att häva i annars funkar det ju med chilli på kryddburk. Sen ner med ordentligt med chillisås eller ketchup o låt puttra runt under lite omrörning. När pastan kokat färdigt så häll ner oljan i pastan o rör runt. Servera med va du har hemma. Bacon, mamma scans köttbullar eller va du nu hittar i frysen.
Är du inget fan av chilli så kör med någon annan krydda, Curry? Spiskummin (tacosmak) eller va du nu tycker om för något.
Pastasåser kan man ju slänga i hop av nästan vad som helst. Bara man har creamfresh, grädde eller krossade tomater hemma.
Ex: stek upp lök, vitlök o champinjoner i smör och lite peppar o salt. Sänk värmen o ner med rikligt med creamfresh o låt puttra, Kanske en bulljongtärning oxå. Voila en pasta sås i enklaste o billigaste laget. Klarar till o med en idiot av att laga. Sen var det kanske inte så spännande.. Men något o bygga på. Släng ner va man hittar i köttväg hemma. Bacon funkar utomordentligt till detta.
Säga va man vill om pasta. Men vore det inte för pastan så skulle många studenter och oekonomiska familjer som min gå hungriga i slutet på varje månad.
Nä nu ska jag kolla kylskåpet och se va jag hittar. Tror jag har Brocoli i frysen så det lutar åt någon form av gratäng i kväll. Återkommer efter middag med va det blev.
Sjömansbiff ala Elaka & Feta Kocken
I kväll blir det sjömansbiff och följande kan då vara bra o ha.
Potatis
Ett gäng gul lök eller ännu hellre vilket inte ICA hade sticklök
Nöttkött. Innerlår är utmärkt o skiva upp, annars funkar det bra med lövbiff oxå. Dock var köttdisken på den lokala ica disken inge bra i dag utan fick nöja mig med färdigskivade "sjömansbiffar" från rulle.
Buljong. En bra kock gör ju sin egen själv. men pga platsbrist i mitt lilla kök så får jag nöja mig med färdig köttbuljong.
Någon mörk öl. Körde på en porter denna gången. Den uppmärksamma läsaren kanske ser att det står tre flaskor på bänken.. 2 av dom är till kocken medans han lagar mat.
Salt, vit & svarpeppar, timjan, lagerblad
Mjöl
Riktigt SMÖR
Skiva löken och stek upp den i massa smör, lite salt o peppar.
Lägg sedan upp löken på ett fat.
Banka ut köttet innan du kryddar och vänder det i mjöl, bryn sedan i stekpannan.
Släng sedan över köttet i en stekgryta med lite buljongvatten o lagerblad. Låt det puttra där medans du skivar upp potatisen i tjocka skivor
.
Plocka upp köttet ur stekgrytan och lägg ett lager med potatis o stekskyn längst ner i grytan. Sen varvar du ner kött, lök o potatis. Glöm inte att ha potatis längst ner och längst upp bara.
Sedan fyller man bara på med Porter ölen och bulljong tills man täckt allt.
Salta o peppra lite extra. På med lite timjan o låt det sedan sjuda i ca 1 timme. OBS sjuda inte koka för då är potatisen helt sönderkokt sen.
Är man allergisk mot för mjuk potatis så kan man alltid göra två satser.. en med kött o lök och en med potatis o lök. Givetsvis ska det vara bärs, buljong o samma krydda men men kokar inte potatisen lika länge sen bara ;)
Innan servering så strör man över massa persilja sen är det bara att hugga in.
Dryckes tips. Mjölk för dom små o en Old Gold till mannen.
Sjömansbiff är ju jävligt smidigt o göra då allt är i samma kastrull o du har faktiskt en hel timme att bara sitta o slöa medans du väntar på maten. Duka, lite sallad o diska upp det man använt går ju fort. Kanske inte idelt att göra när man kommer hem från jobbet och är vrålhungrig men enligt min sambo så har jag svininfluensa och varit hemma hela dagen så hade all tid i världen i dag. Sen kommer inte grabben hem förrens efter klockan 6 då han hängde med någon brud till stallet efter skolan.
Saknar man samtalsämne vid matbordet sen så kan man ju förklara varför för dom obildade idioterna man äter med att sjömänen ville spara på färskvattnet o därför hade öl i grytan i stället. Ja öl eller svagdricka eller va som fanns. Om det är sant vet jag inte men det låter logiskt och så länge ingen kan motbevisa dig så har du ju rätt.
Middagstips inför morgondagen tas gärna emot.
PS: Grönsaksterroristen får nöja sig med rester i från gårdagen.
Feta hamburgare för riktiga män!
Inget jag lagat i dag. Men hittade en gammal bild i den arkiverade bloggen på en riktig monsterburgare. Inget för fjollor om man säger så.
Till detta behöver du..
Nötfärs
Ägg
Lök
Ströbröd
Mjölk (alt grädde om du vill bli lika fet o fin som jag)
Ost, valfri god sådan
Blanda grädde och ströbröd i en bunke och låt stå i ca 10 min.Riv löken på ett rivjärn. Ner med nötfärs, svart & vitpeppar, salt, riven lök och knåda runt med händerna. Ner med ett ägg eller två och blanda lite till. Blanda inte för länge för då blir det segt som fan.
Forma till ett par feta burgare. Jag räknar med ungefär 250 - 350gram på burgare så man slipper steka så jävla många. Peta ett stort hål i mitten och nu kommer knepet. Fyll hålet med ost och täpp igen. Sen är det bara att börja steka. Glöm inte att steka i RIKTIGT SMÖR, allt annart är bara för fjollor.
När burgaren har stekt färdigt så har du oxå en gosig fett smält hög med ost inuti burgaren som väntar på dig.
Vad du väljer o ha på din burgare sen när den är färdig skiter jag fullständigt i. Men jag föredrar rödlök, lite sallad, tomat, cheedarchease senap och chilisås.
Dryck till maten är givetvis en Bayersk välkyld 3.5:a. För dom lite yngre så funkar det med Cola.
I kväll blir det lite seriösare matlagning när jag ska fixa till Sjömansbiff för er som orkar titta in igen.
Elaka & Feta Kocken!
Denna bloggen ska handla om kärlek och då tänker ni som känner mig sen innan eller följde denna bloggen för något år sedan va har hänt med bloggskaparen! Denna blogg som var så fördomsfull, arg och elak. Jodå han finns kvar men då bloggade jag om lite allt möjligt, nu ska jag bara blogga om något jag tycker om, MAT!
Målet är att uppdatera med en maträtt om dagen men vi får se hur det går.
Lite om mig då..
Ölmänniska men kan dra i mig en flaska rötjut och tycka om det. Vittvin är kärring dricka och passar sig enbart i mat och inte till mat. Självlärd och självutnämd kock i huset men långt i från någon expert.
Min sambo säger väldigt ofta att jag aldrig kan göra eller ha fel och det har hon fan i mig rätt i (förtutom stavning då). Min sambo är för övrigt "grönsaksterrorist" (vegeterian) och min 10 åriga son gillar bara pizza, tacos och hamburgare vilket gör det hela lite mindre roligt att laga mat. Tänkte att bloggen kunde ge mig lite mer motivation.
Sa jag att jag gillade o vara full? Om inte så gillar jag det i alla fall.. Full så ofta som möjligt
Lämna gärna tips och kommentarer, förmodligen kommer jag skita i dom eller åtminstonde låtsas att ni har fel.
Tackar kärringen för hjälp med header o design (vilket inte är färdigt än).